Kočičí cukrárna jede

Honí vás někdy mlsná?
Mě teda ano, a to se pak velice hodí, když je po ruce něco sladkého, ideálně zákusek nebo dortík. Občas si doma něco takového vyrobíme, já se pak s kouskem dezertu někam usadím (a ideálně ještě s hrnkem čaje), kočky se rozprostřou kolem mě a máme doma malou kočičí cukrárnu :-))

Za poslední dobu se nám tady vyskytly dva takové kousky. Prvním z nich je mandlový koláč s jablky podle receptu z kalendáře Pavla Berkyho, účastníka kuchařského pořadu Master Chef. Nevím, zda to vypadalo, jak mělo, ale výsledný produkt byl prudce jedlý.

Tento recept jsem si vybrala proto, že měl docela malý počet surovin, tuším sedm, což je při takovém pokusu ideální. Koláč se dělá obráceně - do formy se první dá jablková vrstva, na to pak těsto. Po upečení a vychladnutí se převrátí tak, aby těsto bylo vespod.

Zaujalo mě, že v tomto receptu nebyla psaná ani špetka mouky. Tu totiž nahradily v troubě pečené a pak rozemleté mandle. No a tady se vyskytl problém - mixér si s mandlemi neporadil. Zachránil mě starý ruční mlýnek na ořechy, který stále přechovávám v kuchyni. Mandle jsem tedy namlela na mlýnku a neúspěch celé akce byl zdárně zažehnán. Jak to dopadlo, vidíte na fotce.




Dezert číslo 2 :-) Kakaový korpus se mi podařil udělat řádně kakaový a jako bonus do něj přišla pomerančová kůra. V případě krému se vyskytl drobný kosmetický problém, smetana se ne a ne vyšlehat podle mých představ, takže toho krému nebylo tolik, kolik jsem chtěla... ale ve finále to příliš nevadilo. Ke smetaně se přidal ještě tvaroh a rozdrcené sušenky "oreo". Nahoru poleva z bílé čokolády a samozřejmě se to muselo trošku ozdobit. Na to jsem vybrala lískové oříšky, sušené meruňky a půlky sušenek. I v tomto případě byl výsledek značně uspokojující :-)



12 komentářů:

  1. Oba dortíky vypadají ohromně, zvláště ten jablečně mandlový. Mám jablka ráda, takže zrovna ten mě oslovil víc. Vizuálně je zas atraktivnější ten druhý, ale oba byly asi velmi velmi jedlé.
    Kočičí cukrárna, to se mi líbí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně více chutnal ten druhý :-) U toho prvního jsem dala dost citrónové šťávy a pak to bylo na mě dost chuťově výrazné, takže mi to tolik nejelo :-D

      Vymazat
  2. Lili, oba dorty vypadají báječně a mně se sbíhají sliny. 👍😀
    Při přečtení nadpisu se mi vybavily vzpomínky na naší poslední kočku, která sice nežrala syrové maso, bála se myší, tudíž nelovila. Ale nadevše milovala čerstvé pečivo. Neexistovalo nechat něco upečeného vychladit v kuchyni. Vždy jako první ochutnala kočka. Každým rokem ohryzala vánočku. Jednou jsme jeli bez syna do Chorvatska a k nám přijela maminka, aby tři týdny podstrojovala vnukovi, který odmítl s námi jet. V rámci podstrojování mu upekla koláč a jak byla zvyklá, dala ho vychladit na okno.....🤣😂 Saxana stihla ohryzat celý vršek ještě za tepla, prý se jí u toho kudrnatily vousky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta představa mě fakt pobavila :-D Úplně vidím kočičku, jak si pochutnává :-D Také musím všechno schovávat... už se mi několikrát stalo, že jsem třeba na lince nechala sáček s pečivem a potom jsem drobky měla po celé kuchyni a v sáčku obrovskou díru. Člověk nikdy neví, na co ty potvůrky dostanou chuť. Jak říkám já - jediné štěstí, že neumí otvírat lednici.

      Vymazat
  3. Lilianko, ty dobroty jsou hodně lákavé, jablek máme ještě hodně, určitě bych si obrácený mandlový koláč udělala. Nešel by nám sem vložit receptík?

    OdpovědětVymazat
  4. Jak v tom jsou sušenky Oreo, tak by si kluci utrhli ruce, aby to mohli sníst :D.

    Dezerty vypadají báječně oba! Jen nápad - místo mandlí by se nedala použít mandlová mouka, která by se dala zlehka opražit do trouby?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sušenky mi přišly jako dobrý nápad :-)
      Určitě by to šlo, jen si nejsem jistá, jestli je taková věc běžně v obchodě (teď bych sem dala zamyšleného smajlíka).

      Vymazat
  5. Myslel jsem podle nadpisu, že to budou nějaké pochutiny pro kočky čtyřnohé. :-) Před časem se k nám jedna přistěhovala, pěkná mourovaná ale ještě do dneška je dost plachá. Asi se k ní někdo nějak nepěkně choval, protože nesnese aby se za ní zavřely vchodové dveře. To pak začne strašně na chodvě vyvádět. Přeju pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na internetu jsem viděla už několik různých receptů na "sušenky" pro kočky, ale dosud jsem nic takového nezkoušela :-)
      Kdo ví, možná kočce opravdu někdo něco udělal. Získat si plnou důvěru těchto stvoření někdy trvá hodně dlouho.

      Vymazat
  6. Tak to jsi upekla úžasné dobroty.Já podobně peču šarlotu,to se také koláč po upečení obrátí,ale dává se tam mouka.Takže ten tvůj koláč mě bez mouky hodně zaujal.
    Mně teď volala synova přítelkyně,že pekla brownies a že nám po synovi pošle.Vůbec to neznám a tak se docela těším.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to pro mě zajímavý pokus :-)
      Brownies znám, ale ještě jsem je nikdy nezkoušela.

      Vymazat

V Kutné Hoře

 V lednu jsme navštívili město Kutná Hora. Pro mě to byla první návštěva tohoto místa. Dopravili jsme se sem vlakem a když jsme ráno vyjíždě...