Jak nám to kvete a roste

 Dneska se podíváme na balkón, jak to tam roste. Ještě aby to nerostlo, když na to dohlíží hlavní zahradníci :-)

Na balkóně nechybí netřesky. Jsou to nenáročné rostliny, řekla bych, že se jim daří v jakýchkoliv podmínkách :-) A rychle se rozrůstají, za chvilku nebudu vědět, kam s nimi.



Máme tu také pomněnky. Ty jsem koupila jako malý trs s pár kvítky. Teď už se mi hodně rozrostly a budu je muset trochu rozesadit.



Nechybí nám tu ani bylinky.  Máme koriandr, pažitku, petrželku, meduňku, bazalku a bobkový list. Zde na fotce je máta. Původně byla v truhlíku, jenže jak se rozrůstala, utlačovala bazalku, takže šla na samotku :-)



Parádu dělají i macešky. Tedy dělaly, dokud jsem nezjistila, že jsou na nich mšice. Ty jsem původně objevila na petrželce, než jsem si všimla, že jsou i na kytkách, které jimi byly úplně obsypané :-( Tak jsem se uchýlila k doma vyrobenému postřiku. Z petrželky mšice zmizely, z macešek také, i když tam jsem musela fíkat dvakrát. Z toho ten první postřik maceškám asi neudělal dobře, tak jsem vyzkoušela jiný. No a teď jsou takové polochcíplé, tak uvidíme, zda se z toho vzpamatují.



Ty fotky jsem pořídila v době, kdy jsme tu ještě neměli nezvané návštěvníky. Ty mrchy se nastěhovaly také na koriandr, mátu, pomněnky a objevila jsem je i na šantě pro kočky :-( Z toho koriandr a pomněnky jsou vedle levandule, která má tyto potvory odpuzovat... no, tak tady to asi nefunguje. Postříkala jsem tedy všechno, protože napadené byly i přísady rajčátek. Pomněnky jsem stříkala dvakrát a stejně jsem tam zase objevila návštěvu. Zkusím ještě koupit afrikány, které prý také odpuzují, nebo někde pochytám berušky, které by ty mršky mohly spást. Pokud ani toto nezabere, pravděpodobně poletí kytky z balkonu, nebo bude muset nastoupit chemie.

Na co mi mšice (zatím) nenalezly, jsou netřesky, pažitka, bobkový list, zelenec, jarní cibulka a bonsaj.



A tady je můj největší zahradnický úspěch :-) Jak někteří víte, minulý rok jsem si na výstavě bonsají v Kroměříži zakoupila jeden malý stromeček. Zatím se bonsaji daří. Letos na jaře jsem jí prostříhala větvičky a pak jsem také ostříhala všechny lístky, aby mohly znovu obrazit. To s těmi lístky nebyl můj nápad, někde jsem si to přečetla a vyzkoušela jsem to. Bonsaj vyhodila nové lístky, což mě potěšilo. O stromeček se začal zajímat také Ňuf, už mi pár lístků okousal... asi si myslí, že by to chtělo ještě prostříhat. Pokud se bude na podzim opět pořádat výstava, možná si zakoupím nějaký další stromeček :-)



A tady máme ty naše zahradníky :-) Ňuf hlídá, jestli šanta dobře roste.



To samé dělá i Koblížek :-) Jsou to kluci zvědaví.












12 komentářů:

  1. Lili,hezky ti to kvete.Netřesk mám také v lodžii a asi ho přesadím do větší mísy,jako máš ty.Macešky jsou vděčné a mám je ráda.Uvědomila jsem si,že nemám tentokrát vůbec bylinky a levanduli.Naši kočce šanta asi nevoní.Vůbec ji nezajímala a koupila jsem ji i malý polštářek se šantou a nezájem.Za to chodí okusovat suchou trávu o patro víš na chodbu.Občas se po chodbě prochází.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brzy budu muset netřesky zredukovat. Jeden druh mi dokonce vykvetl, to jsem docela koukala, překvapilo mě to. Jsem ráda, že mi šanta vyrostla, u nás se určitě nějak zužitkuje... jen ji asi přesadím do většího květináče. Minulý rok mi Ňuf spásl petrželku, kočky mají různé chutě :-D

      Vymazat
  2. Máš krásně osazený balkón. Škoda, že ti škůdci se dostanou všude. Bonsai je úplně skutečně nádherná. Je to běh na dlouhou trať, ale dobře, že si ji uchovala. Nám se to nepodařilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ty mšice jsou katastrofa. Pomněnky jsem nakonec musela zlikvidovat, ty to bohužel nezvládly... a sazenice paprik také ne :-/ Z bonsaje mám radost. Budu si o tom muset sice ještě něco nastudovat, ale zatím to jde :-)

      Vymazat
  3. Ty netřesky máš úžasně, a ta bonsaj... ♥♥ Krásně ti to kvete :) Snad postřik proti mšicím zabere, jsou to opravdu potvůrky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Byla bych moc ráda, kdybych se jich zbavila, ale bohužel na maceškách už se zase objevily.

      Vymazat
  4. Krásné rostlinky máš na tom balkoně. Jinak mšice jsou přebití. Nàm na zahradě furt okupujou rybíz. Nosí je tam mravenci.

    OdpovědětVymazat
  5. Lili, kromě chlupáčků to máš krásné. Pomněnky mi připomínají dětství a pionýrské tábory. Netřesky zase mou pratetičku, ta je měla v truhlíkách na balkoně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Pomněnky se mi líbí, tím jak mají spoustu drobných kvítků, jsou moc hezké :-)

      Vymazat
  6. Lili, krásně ti to na balkóně kvete. 👍 Tvoji zahradníci jsou disciplinovaní a chovají se ke kytičkám hezky. Já dala dceři v květnu kytku, kterou jsem rozmnožila. Nevím jak se jmenuje, je to popínavka s menšími lístky. A ten její kočičí prevít jí skoro celou sežral. Vzhledem k tomu, že mu nic nebylo, asi to nebude jedovaté. Běžně jí ožírá všechny bylinky, nejvíc mu chutná petrželová nať. Kočka si na rozdíl od kocoura zeleně nevšímá.
    Měj prima dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se, aby byli disciplinovaní, ale vždycky to nevyjde. O petrželku jsem přišla minulý rok, kdy ji Ňuf celou spásl. Je to gurmán :-D

      Vymazat

V Kutné Hoře

 V lednu jsme navštívili město Kutná Hora. Pro mě to byla první návštěva tohoto místa. Dopravili jsme se sem vlakem a když jsme ráno vyjíždě...